85-годишната Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е новата Tik Tok звезда.

...
85-годишната Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е новата Tik Tok звезда.
Коментари Харесай

Преживяла ужаса на Холокоста стана звезда в TikTok благодарение на 17-годишния си внук

85-годишната Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е новата Tik Tok звезда.

Славата си в обществената мрежа Фрийдман дължи на 17-годишния си внук – Арън Гудман. Той записва видеа, в които неговата баба, от хола на фамилната къща в Мористаун, щата Ню Джърси, приказва за най-мрачните години в живота си, прекарани в лагерите на гибелта.

Тя е единствено на 6 години, когато през 1944 година попада в концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Възрастната дама споделя за прекарванията си преди и след своя престой в него.  

Holocaust survivor Tova Friedman is a TikTok star at age 85, thanks to her 17-year-old grandson. He records short videos of her speaking about her experiences in 1944 and 1945 when she was 6 at the Auschwitz death camp in Nazi-occupied Poland.
— News 4 Buffalo (@news4buffalo)

От момента, в който двамата стартират да разгласяват в акаунта на Това Фрийдман, от септември 2021 година до в този момент, видеата са събрали над 75 милиона гледания. " Наистина имаше лавинообразен резултат ", споделя Фрийдман. Творческият тандем бързо осъзнава, че това е превъзходен метод за младежите, които не четат книги или не харесват уроците в учебно заведение, да научат повече за Холокоста.

Гудман отбелязва, че най-гледаните видеа са тези, на които се вижда номерът на баба му, татуиран на ръцете ѝ в Аушвиц за различаване.



" Хората по света нормално нямат опция да срещнат оживял, да видят историята на ръката му. Така че обществените медии и TikTok са метод да предадем посланието си и да покажем доказателства за Холокоста, който хората незаслужено отхвърлят ", споделя Гудман. 

От своя страна консуматори на TikTok признават, че знаят доста малко за лагера в Холокоста, и че даже нищо не учат в учебно заведение за него. Те показват откровената си признателност към Фрийдман за спомените ѝ, които споделя с тях.



Арън има вяра, че видеата му оказват помощ да се бори с антисемитизма онлайн и да образова Tik Tok поколението за ужасите на Холокоста. " Трябва да се фокусираме върху историята и да предупредим хората до какво може да докара омразата, в случай че никой не прави нищо против нея ", сподели ученикът.

На едно от видеата са представени черно-бели фрагменти на Това Фрийдман и други еврейски деца в началото на 1945 година. На тях се вижда по какъв начин дребната Това подвига своя ръкав и демонстрира татуирания номер на ръката си. Филмът е сниман от руската войска седмица откакто пандизчиите са били освободени от лагера.



Самата Фрийдман споделя, че когато гледала кино лентата, си спомнила за своята майка, която не се вижда на фрагментите, само че е била наоколо и я е научила по какъв начин да оцелее в лагера. За да резервира живота ѝ, тя ѝ казвала да не гледа пазачите в очите и да се крие измежду мъртвите тела. След войната майка ѝ изчезва и умира на към 45 години.

Сред най-често задаваните на Фрийдман въпроси е този по какъв начин би могла още веднъж да има доверие или да обича хората след кошмарите, които е претърпяла в лагера като дете. На него тя дава отговор, че в никакъв случай не е изгубила вярата си в положителното и прибавя, че познава и други оживели от Холокоста, които са изгубили фамилиите си в лагерите, само че по-късно още веднъж се оженили и имат деца.

" Животът се трансформира и може да живееш още веднъж ", безапелационна е Фрийдман, която работи като терапевт и обществен служащ и написа книга за прекарванията си, наречена " Дъщерята на Аушвиц ". 

" Това бих желал да опиша на хората. Надеждата, че човечеството може да се съгради отначало ", споделя оживялата след Холокоста Това Фрийдман. 

While I was at the Tucson Festival of Books, I had the honor and pleasure of sitting next to Tova Friedman and two of her grandchildren at an author’s reception.
I read her book on the plane home, tears streaming down my cheeks and into my mask.
— Patricia Grayhall (@PGrayhall)
 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР